• Cookies   
  • Print Print   
  • Læs højt Læs højt   
  • Indeks (A-Å)   
  • Sitemap Sitemap
Til Forsiden Forside > Nyheder 
Nyhedsbreve
Nyt samarbejde i lokalområderne Bårse og Lundby

Nyt samarbejde i lokalområderne Bårse og Lundby

Af Anne-Line M. Sutcliffe, afdeling for Plan og Byg

Bårse og Lundby deltager sammen med landsbyer fra fire andre danske kommuner i pilotprojektet landsbyklynger. Projektet, som DGI og Realdania står bag, skal undersøge om landsbykvaliteten i yderområder kan bevares ved et samarbejde mellem landsbyer om forskellige faciliteter.


Kan kvaliteten i yderområdernes landbyer som Bårse og Lundby bevares, hvis de i stedet for hver især at bruge kræfter og penge, så samarbejder og prioriterer mellem forskellige faciliteter som fx købmand, sportshal og forsamlingshus? Det skal pilotprojektet Landsbyklynger nu forsøge at give svar på.

Pilotprojektet som er startet op i et partnerskab mellem DGI og Realdania skal give kommunen og borgerne nogle nye og supplerende redskaber til at få et bedre greb om vores landsbyer og oplande. Hensigten er, at udviklingen i landdistrikterne skal føre til en god fordeling af de forhåndenværende ressourcer. Løftestangen til denne udvikling er, at indsamle fakta om aktiviteter og faciliteter, få overblik og en forståelse for hvordan den bedst mulige service i landdistrikterne opretholdes lokalt.

Vordingborg Kommune deltager sammen med fire andre kommuner; Mols, Ringkøbing/Skjern, Fåborg/Midtfyn og Hjørring. De samlede erfaringer fra projektet vil blive udgangspunkt for en større kampagne iværksat af DGI.

”I den omstilling vi er vidne til i landdistriktet, er det vigtigt at ryste posen og se de kvaliteter og ressourcer vores områder har, så vi bruger dem bedst muligt. Det er en udvikling og omstilling som Vordingborg Kommune har arbejdet målrettet på længe og derfor er vi også glade for at deltage i Landsbyklynger. Og ligesom de øvrige projekter i kommunens landsbyer, er dette også forankret lokalt, blandt borgere og brugere i lokalområdet siger borgmester Knud Larsen. ”

De lokalområder, der har fået tilbudt at være med i Landsbyklynger, er Vestmøn, Bårse og Lundby. Lokalrådet på Vestmøn takkede nej, så valget faldt på en kombination af Bårse og Lundby lokalråd, der begge ønskede at deltage.

Det første skridt er at etablere en styregruppe bestående af lokale kræfter, der bredt repræsenterer områderne. Derfor er Lundby Lokalråd og Bårse Lokalråd ved at samle de folk i lokalområderne, der kender til borgernes behov, aktiviteter og ønsker, og som også er bekendt med de ressourcer, der findes i de fysiske omgivelser, både udendørs og indendørs.

DGI financierer projektet med 412.000 kr. og Vordingborg kommune lægger en medfinansiering på 50.000 kr. og stiller med en repræsentant, der deltager i styregruppen og virker som bindeled til kommunen. Selve processen guides af en proceskonsulent, der også vil virke som bindeled til DGI.

En del af processen er at indhente data og oplysninger om områderne og bruge dem fremadrettet i den følgende fase af projektet, der muliggør en mere visionær idefase om det der kan gøres for at styrke områderne på tværs. Det endelige regnestykke for projektet kunne i bedste fald se således ud: 2 + 2 = 5 med en effekt på 10.


19-11-2015 16:58

Vordingborg Kommune
Valdemarsgade 43
Postboks 200
4760 Vordingborg
Tlf. 55 36 36 36
post@vordingborg.dk
Åbningstider
CVR, EAN-numre mm.

Find person, afdeling eller institution

Oprindelig tekst