Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Jubilæumsavis

happydays

Maria Lensstrup fortæller om projekt ”Landsbyklynger”, der skal give Lundby og Bårse fælles identitet og hjælp til at løfte deres område. Foto: Brian Romberg

Klyngesamarbejde kørt i stilling

Sammen med landsbyer fra fire andre kommuner i landet har Bårse og Lundby takket ja til at være med i pilotprojektet ”Landsbyklynger”, som skal styrke landdistrikterne ved, at borgere på tværs af landsby- og sognegrænser i højere grad arbejder sammen. Mandag aften kunne interesserede høre mere om projektet, som Realdania og DGI står bag.


Det er en velkendt problematik, at de små bysamfund rundt omkring kæmper med fraflytning, mangel på arbejdspladser, haltende erhvervsliv og meget få fritidsaktiviteter. For at vende den negative udvikling har Realdania og DGI sat et såkaldt landsbyklynge-projekt i verden, og her er Lundby og Bårse med. 

Fremmødet i Køng Forsamlingshus mandag aften vakte positiv begejstring blandt 14 frivillige ildsjæle fra Bårse- og Lundby-området fordelt på medlemmer af lokalråd, borgerforeninger, menighedsråd samt idrætsforeninger. 

Proceskonsulent for Realdania og DGI, Marie Lenstrup, fortalte om projektets formål og tidshorisonter, og første skridt i klyngesamarbejdet er at få etableret en styregruppe, som i første omgang skal finde ud af, hvad borgerne i Lundby- og Bårse-området ønsker sig.

- Vi scannede hele kommunen og så, hvor der ikke allerede var et projekt, og der viste sig at være lokalråd, der ikke har fået hjælp udefra, blandt andet Lundby og Bårse, fortæller planlægger Anne-Line Sutcliffe, der er projektets bindeled til Vordingborg Kommune.

- Planer og processer har man set før, men det nye med det her projekt er den faktuelle basis, man laver en udviklingsplan på. Det er ikke bare Tordenskjols soldater, der ønsker sig noget, og så viser det sig, at det ikke var dét, folk i området var interesserede i. Vi starter omvendt med, hvad folk ønsker sig, og så ser vi på, hvad vi kan lave med de frivillige kræfter, der nu er. Den helt særlige værdi med det her projekt er, at lokalrådene får Realdania og DGI til at arbejde for sig og få konkret viden om lokalområderne, som så kan komme i lommerne på fonde. Her kommer der nogen og tilbyder de frivillige noget helt gratis, siger Maria Lenstrup. 

Svært at lave LUP

Én af de helt store udfordringer for Bårse og Lundby lokalråd er tiden, kræfterne og kompetencerne, der skal til for at lave en lokal udviklingsplan (LUP), men med pilotprojektet får de får for en stund et pusterum.

- Vi har prøvet at komme i gang med en LUP, men synes, det er et enormt stort arbejde. Vi har haft svært ved at se, hvad vi skal bruge den til. For meget skal skrives, og det er ikke sikkert, man har kompetencerne som frivillig. Nu får vi hjælp af professionelle, der klarer skrivearbejdet, forklarer formanden for Bårse-Beldringe Lokalråd, Karina Fromberg. 

Jens Larsen, der er formand for Lundby Lokalråd, er helt enig. 

-   Det er frivilligt, om man vil lave en LUP, men vi ved jo også godt, at man ikke får nogen midler til projekter, der ikke står i planen. Vi er ikke dygtige nok til at formulere LUP’en, så det her er dejligt. Vi håber, at vi med det her ender med at kunne hive projekt-idéer ind i vores egen LUP. Vi er kun almindelige frivillige, der ellers skal skrive noget på, hvad jeg kalder fremmedsprog. 

- Normalt har man en ildsjæl, der brænder ud, inden han når toppen, men nu har vi nogen til at hjælpe os på topppen, så ildsjælen kun behøver at have en god idé. 

Gåpåmodet var stort, og på aftenen blev en styregruppe lynhurtigt dannet. Den skal nu sætte borgermøder i søen og høre, hvad borgerne gerne vil med deres område. Det kører sideløbende med dataindsamling indtil foråret, hvor arbejdsgrupperne skal i gang med konkrete indsatsområder, og til efteråret har Realdania og DGI en samlet udviklingsplan klar. Projektet slutter til oktober og har i alt 462.000 til rådighed.  

 

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Seneste gallerier
  • Nyråd cup i billeder
  • FOTOS: Nytåret fløj...
  • FOTOS: Julekoncert et...
  • FOTOS: Femte gang er...
Kommende arrangementer
14.
Jan
Arrangementer januar 2016 KulturArkaden
14.
Jan
Borgermøde Lokalrådet for Kalvehave og Omegn
15.
Jan
Arrangementer januar 2016 KulturArkaden
16.
Jan
Arrangementer januar 2016 KulturArkaden
16.
Jan
Festlig nytårskoncert med Storstrøms Kammerensemble og sopran Sofie Elkjær Jensen Musikforeningen Cæcila
17.
Jan
Arrangementer januar 2016 KulturArkaden
18.
Jan
Arrangementer januar 2016 KulturArkaden
18.
Jan
Åbent Hus Vordingborg Gymnasium & HF
19.
Jan
Arrangementer januar 2016 KulturArkaden
19.
Jan
Info-møde Handelsgymnasiet Lolland-Falster